torsdag 7 juli 2011

Tisdag 5 juli 2011

Idag ska vädret bli grått, trist och regnigt! Morgonen är dock än så full av sol och små vita molntussar.
Denna ovisshet gjorde att vi bestämde oss för att Salzburg kunde vara ett lämpligt utflyktsmål för dagen.
Salzburg ligger ca 10 mil från Zell am see, så det är en lagom liten biltur.
Laura står på Karolinenbrûcke. Till höger Salzburgs universitet, längst upp skymtar slottet

Gamla stan i Salzburg är delad av floden Salzach som flyter igenom staden. Vi gick över Karolinenbrücke till den vänstra gamla stan.









Vänstra gamla staden var helt okej faktiskt.
Det finns ett stort torg och lite smågränder, och en lång shoppinggata.



Här står Tommy framför den gigantiska fontänen på Residenzplatz. Skall väl kanske tilläggas att det inte är rekomenderat att stå så här nära fontänen, för det skvätter nämligen rätt så rejält.








Shoppinggatan som heter Getreidegasse är något som omtalas mycket när man läser, eller hör om Salzburg. Gatan är full av liv och rörelse och har ganska vackra skyltar. Dock så var väl affärerna inte så speciella, de vanliga typ. Att dessutom Mcdonalds höll till centralt på gatan drog ner betyget rejält. Ingen riktig myskänsla ville infinna sig.

Getreidegass, trevlig, men inget speciellt egentligen.


Efter en del promenerande var det dags för en iskaffe! Solen sken fortfarande och vi hittade en mysig liten passage med utmärkt service. Äntligen lite myskänsla!


De dyra Mozartkulorna från Fürst



De billigare Mozartkulorna
Man kan egentligen sammanfatta Salzburgs vänstra gamla stan med ett ord: Mozart! Allt handlar om Mozart, Mozartlikör, mozarthus och så klart de berömda Mozartkulorna. Det finns två typer: De från Fürst som är ursprungsoriginalet (jag betvivlar dock starkt att Mozart gjorde choklad!!) och därmed skitdyra. De kännetecknas av att vara i silver och blått. Sedan finns det de andra (som inte Gjordes av Mozart ursprungligen) och därmed billigare. De kännetecknas av mer guld och rött.







Vilka som är godast?
Ja, det är en smaksak! Forskning säger att dyrast upplevs som godare, men de har nog inte forskat på smålänningar!




 Efter fikat var det dags att ta sig över floden Salzach till den högra gamla stan, som mest är känd för palatset Mirabel, eller snarare kanske trädgården.
Tommy och Laura i Mirabel Garten

 Rosor, röda rosor och åter rosor! Många vackra blomsterkreationer! Kanske var det här Arne Qvick fick inspiration till sitt berömda örhänge "Rosen"...


Efter ytterligare vandring så kände vi att det fick räcka med Salzburg för idag, och antagligen för alltid. Måste sägas att staden inte riktigt imponerade. Trafiken är dessutom riktigt dåligt planerad, och bilister tvingas ofta köra onödigt långa sträckor i stan och även då gamla stan. Eftersom det är så mycket trafik i Salzburg, blir det rätt bullrigt och stökigt, låg mysfaktor med andra ord!


Väl hemma på hotellet kunde vi njuta av en skön solnedgång, lite spa och en 6 rättersmiddag, som vanligt. Idag har vi fått nya bordsgrannar, ett trevligt par ifrån Prag.


Solnedgång bortom bergen sedd från vår östliga balkong








Inga kommentarer: