måndag 4 juli 2011

Söndag 3 juli 2011

Ingen sol denna morgon heller! Vi startade som vanligt med frukostbuffé, och lade upp planerna för dagen. På förmiddagen är det Klamm och grottdags, och på eftermiddagen om det klarnar upp och blir soligt, så drar vi till Kitzsteinhorn (3000 m bergstopp), annars testar vi en liten vandring på vårt eget berg (för vi bor ju nedanför Schmittenhöhe ca 2000m). Våra benmuskler värkte inte alls mycket förvånande nog efter gårdagens strapatser, vilket lovar gott inför dagens äventyr!

Den första Klammen som vi besökte heter Seisenberg och var riktigt cool! Vatten, trånga mörka bergspassager, väldigt mysig upplevelse.

Laura på väg över det forsande vattnet!

Inne mellan bergen dånar vattnet under oss öronbedövande och mörkret omger oss.Ser Laura lite kissnödig ut på bilden?




När vi väl hade gått igenom denna coola Klamm, kändes det verkligen som en upplevelse vi ville dela med oss av. Det är ju dock inte lätt, eller ens möjligt att förmedla denna upplevelse. Det närmaste vi kan komma är dock en s k "Klammrun" (jepp mitt eget ord, jag springer helt enkelt igenom Klammen med filmkameran i högsta hugg, och försöker att inte halka, snubbla eller tappa kameran! Första gången råkade jag dock skrämma ett par barn.. Forsen är som sagt öronbedövande, så du kanske vill sänka ljudet på filmen.





Efter en första ganska lyckad runda, beslutade jag mig för att köra på en bit till. Den här gången blev det dock lite mer dramatik när jag mötte ett gäng i trappan. De stackarna blev helt förskräckta när 94 kilos vilt springande småländsk oxe kom rusande. De retirerade dock i panik tillbaka uppför trappan och vi klarade situationen utan skador! Väldigt cool Klamm! Obs tänk på forsens ljud, sänk gärna ljudet!

 


Efter denna coola upplevelse var vi entusiastiska och laddade för nästa resmål: Lamprechtshöhle! En grotta som har höjdskillnad på 70 meter och skall vara världens största genomgångsgrotta. Vår entusiasm grusades ganska snabbt. Lamprechtshöhle måste definitivt vara världens tråkigaste grotta. Den var så tråkig att vi inte vill lägga upp någon bild på den!

Utanför grottan skedde det dock andra intressanta saker. Österrikarna är tydligen väldigt övertygade djurvänner, och även fiskarna skall behandlas med största respekt om man får tro den här skylten.

Skylten säger: Fiskvatten  KASTA INTE I NÅGRA STENAR!
Ja herre gud! Tänk om en fisk skulle skadas!







Undrar vad "KEIN TRINKWASSER" betyder, och undrar varför jag fick diarré senare på kvällen...








ps
(det betyder "inget dricksvatten"...)













Efter denna något trista upplevelse åkte vi raskt vidare till Vorderkaser-Klamm. Före Klammen var vi dock kaffesugna och det ligger ett fik precis vid Klammen. Vet inte om det är typiskt för Österrike, men alpkorna strövade fritt omkring utanför fiket. en väldigt lantlig och autentisk känsla infann sig genast. Antar att de har färsk mjölk här.
Alpkor som strövar fritt vid fiket. Färsk Milch någon? Skulle dock akta mig för några brownies..
Klammen var väl ok, dock inte alls i klass med KitzlochKlamm eller SeisenbergKlamm. Mina lår börjar dock påminna mig om gårdagens strapatser..
Många trappsteg för att komma upp hit... många många trappsteg!


Av någon konstig anledning hade vi fortfarande lite spring kvar i benen efter dessa sköna naturupplevelser, men ingen sol, så vi beslutade oss för att vandra på vårt egna lilla berg Schmitten!
Vi fick ju vårt lilla VIP-kort på hotellet som gett oss gratis inträde till alla Klammar och vi har även gratis tillgång till bergbanorna och liftarna. So lets go walking!



Vi åkte Sonnenalm banorna upp och vandrade sedan till Schmitten, vilken är en lagom liten promenad på en ca timme för det mesta i uppförsbacke (Hilfe!)

Här åker vi upp, upp och upp.


Promenaden är dock väldigt vacker, synd bara att solen inte ville titta fram något.


Oerhört fin panoramaväg att vandra längs, trots att uppförsbacken känns i benen nu, så är det helt klart värt det!



Till slut nådde vi fram till Schmittenstationen så att vi kunde åka ner. Vi hann faktiskt fram till sista avgången med en halvtimmes marginal. Trötta och nöjda med dagens övningar och upplevelser avslutade vi med en öl och en vinspritzer.







Laura har fått i sig lite vin och blivit lite busig. Här kan vi se henne försöka  utföra de klassiska "kaninöronen" på den inte ont anande stackars Tommy.

Grüss Gott, Alles gut!

Inga kommentarer: