tisdag 5 juli 2011

Måndag 4 juli 2011





Det har utlovats sol idag och sol har kommit, halleluja! Att stiga upp till ett sådan ljuvligt väder ger en härlig känsla i kroppen! Det är så härligt att kliva ut på balkongen en sådan här dag och bara njuta av vädret och utsikten!







Så idag bär det alltså äntligen iväg till Kitzsteinhorn! En bergstopp på 3000 meter med en utsikt som...tja det är ju just det vi ska ta reda på. Man vet ju aldrig riktigt vad som man möter, och idag kom vi att få se en riktigt bisarr syn, men mer om det senare..

Väl framme vid bergsfoten inser vi att vi måste åka minst tre Bergbahnen för att nå ända upp. Den första tar upp till ca 1800 meter, den andra till 2450 meter och den sista slutligen till 3000 meter, vilket är dagens huvudmål. Det är så skönt att ha våra VIP-kort här, som också fungerar som biljetter. Vi slipper stå och trängas i en lång kassakö med en massa araber ( jo de är här också i stora skaror). Inte för att vi är direkt emot araber, men det är såklart skönare att bara hoppa på!

Här är vi på väg upp med den andra Bergbahn mot 2450 meters höjd. Det syns inte riktigt tydligt på bilden men längs vägen som går i mitten ligger det en liten bondgård, och där betar faktiskt fjällkor på över tvåtusen meters höjd.

Nu börjar vi närma oss slutmålet Kitzsteinhorn på 3000 meters höjd. Som ni märker så är det snö här uppe i juli. När det regnade igår, så snöade det här uppe. Flera åker upp hit på sommaren för att kunna åka skidor (eller pulka).

Utsikten här är verkligen vidunderlig. De små prickarna i snön till höger på bilden är människor som åker skidor (och pulka)!

Ett glatt par 3000 meter över havet i alperna. Bilden är faktisk tagen av en tjeck. Det är nästan lika många tjecker här som araber faktisk, men bara nästan! (Vesely par  v Alpach 3000 metru nad morem. Vyfoceno dokonce jednim Cechem. Je tu skoro stejne tolik Cechu jako Arabu, ale jenom skoro!)


Det är svårt att verkligen fånga panoramat som vi upplever på bild. Min kameras panoramafunktion är dock ett steg i rätt riktning. Efter denna tjusiga utsikt blev vi lite fikasugna, vilken tur att de hade ett fik här uppe, och deras bakelser gjorde oss inte det minsta besvikna. Vet att det har nämnts förut, men det tåls att nämnas igen; Österrikarna kan verkligen det här med kakor och bakelser!







I trappan utanför fiket möttes vi av en mycket märklig syn: En latexkvinna i stilettoklackar och latexgasmask (?) gjorde sig redo för en fotosession i snön (på 3000 meters höjd).












Det hela blir än mer bisarrt när några araber samtidigt ville fota en arabisk kvinna i snön. Snö borde vara något exotiskt för araber, så det är fullt förståeligt, och inget bisarrt med det. Nä det bisarra uppstod när de råkade komma bredvid varandra samtidigt! Länge sedan vi upplevt så stora kontraster och kulturkrockar.


Här står de alltså, en latex-fetischist i gasmask och en arabisk muslimsk kvinna bredvid varandra i snön på 3000 meters höjd en solig sommardag i Österrike!


Dock skall det väl tilläggas att stämningen var synnerligen munter bland alla parter inblandade och jag undrar om araberna verkligen bara fotade kvinnan till höger. Kamerorna gick varma en stund. Det hela var en mycket glad tillställning, om än osannolik slump. Oerhört roligt att få ha varit med om!






Efter ha tittat på utsikten, fikat, tittat på latexkvinnan, knallat igenom en tunnel i berget på 400 m med utställningar,  sett en panorama-bio var det dags att åka ner igen! Nöjda och glada i solskenet, och något rikare på upplevelser!






















I bakgrunden ser ni en skock alp-får. Det kanske är den höga höjden och syrebristen som påverkar min hjärna, men jag fick plötsligt sådan lust att bli alp-bonde!

På hemvägen körde vi förbi ytterligare en Klamm, så vi tänkte,visst kör på! Sigmund Thun-klamm var faktiskt helt okey!




























 Härligt klart vatten som forsar fram. Forsen används faktiskt till ett energiverk för att tillverka el! Miljövänligt, vackert och lönsamt!





På allmän begäran gav jag efter för grupptrycket och gjorde även denna gång en s  k Klamm-run! Och även denna gång uppstod lite dramatik, eftersom det var lite folk i vägen, bland annat en grupp araber. Men jag plöjde på som en småländsk tjur på väg till kvigorna i ladan!
Håll till godo!





Så här vackert kan ett köpcentrum ligga.




Efter alla strapatser så körde vi förbi Maximarkt på hemvägen för att handla lite mellanmål så att vi håller oss till 6-rättersmiddagen på kvällen. Vi hittade ytterligare miniflaskor till min samling här (1/2 meter Schnapps i en gedigen träställning!)






Vi avslutade kvällen med en kvällspromenad vid sjön innan middagen. Vilken härlig dag, rik på många upplevelser. Kanske behövs det lite dåligt väder för att man ska kunna uppskatta en sådan här dag ordentligt...





Laura sitter på bryggan vid Zell am See

Inga kommentarer: