måndag 2 juli 2012


Berlin Lördag 30/6 2012







Idag var det en regnig tråkig morgon. Har kollat tre olika väderhemsidor och alla säger olika. Det finns en som faktiskt brukar ha rätt. De säger att det kan bli soligt, molnigt, regn och/eller åska. Och det har faktiskt stämt hittills iallafall.






Idag är det shoppingdag. Passar kanske bra i det tråkiga vädret. Vi skall till Berlin Designer outlet som ligger i Elstal på andra sidan Berlin. Med tanke på att Berlin är 9 gånger större än Paris kan det bli en del resande. Så vår plan är att först ta oss till Spandau för att där byta till regionaltåg som går vidare till Elstal.



Väl framme i Spandau började problemen rada upp sig.
Solen har tittat fram och plötsligt är det strålande solsken eller helvetisk hetta, hur man nu vill se på det. Regionaltåget var försenat (förstås). Eftersom Spandau station inte är något större nöjescenter, valde vi att gå till det intilliggande köpcentret för något uppfriskande och toalettbesök.




Väl tillbaka visade det sig att tåget var ännu mer försenat. När jag står på perrongen dyker det upp två kraftigt berusade skinskallar med hakkorset tatuerat på benen. Den ene ville slåss och den andre ville bjuda på vodka. Inget av alternativen var i det läget särskilt lockande..Nynazismen är som värst i det gamla Östtyskland, eftersom de inte gjort upp med sin historia riktigt på samma sätt som i Västtyskland. I Tyskland är det ännu strängare än i Sverige när det gäller bärandet av nazistiska symboler. Men hur gör man när någon har tatuerat hakkorset? Personen bär ju ständigt en nazistisk symbol. Kan man arrestera den personen hela tiden då? Vet faktiskt inte hur det funkar.



Vi valde i väntan på tåget att ta en promenad i Spandau city. Där var det ett sprudlande marknadsliv, med stånd av alla de slag. Fick ändå inga riktigt bra vibbar av det här stället. Känns som ett helt annat Tyskland än det vi hittills upplevt.

Efter att ha väntat i över en timme på regionaltåget var vi äntligen på väg till Elstal. Själva resan tog bara 12 (!) minuter.

Väl framme i Elstal kliver vi av på den här stationen. Nu har vi verkligen hamnat ute på landet i det gamla Östtyskland. Här finns tydligen också en gammal olympisk by från nazisttiden 1936, men den har vi ingen tid att besöka idag.



Eftersom tåget inte var i tid, var heller inte den anslutande bussen där. Vi var trötta på att vänta, så vi valde att promenera istället. Härlig lantluft och solsken, vad mer kan man önska. Det är ju helt i linje med vårt gröna tema på den här Berlinresan.
































Själva Designoutleten var inte en affär, utan hel liten by av designeraffärer omringad av en stadsmur. Själva "stadsporten" gjorde ett mäktigt intryck när vi kom fram. Hoppas vi kan hitta några fynd..






Stället är så stort att man har kartor utplacerade lite överallt. Det är verkligen som en hel by, med bara märkesshopping!








Det var ett riktigt mysigt ställe, om än varmt och svettigt. Det är en stor utmaning att prova kläder när man är så där svettig och klibbig, bland massa andra människor. Tur att vi är så tränade i tålamodets ädla konst.


Det fanns en massa märkesaffärer och hittade man bara rätt storlek kunde man göra riktiga fynd. Efter att gått runt en sväng och förfriskat oss, så gav vi oss i lag med själva shoppandet. Nu är det ju så att varken jag eller Laura är några inbitna shoppingtyper, så det gick lite trögt i början. Vi kom dock bra igång i en skoaffär med jättetrevliga säljare, som berömde oss för vår fina tyska (fjäsk men det funkar!). Jag hittade ett par rejäla arbetarskor och ett par walkingskor med rundad sula för hållning och träning (typ MBT), bägge paren för drygt 800 kronor (mindre än halva priset!!) Laura hittade också ett par bra walking/sommarskor, vilka hon satte på sig direkt.





Efter mycket shoppande blir man hungriga. Förutom den tidigare nämnda Berliner Weisse (stor besvikelse) var det dags för Berlins andra specialitet: Currywurst. Som ni kan se på Lauras ansiktsuttryck var inte heller denna någon höjdare. Det kan förstås också bero på själva grillen som sålde den, för det var mer ketchup än wurst. Ketchup med lite currypulver på. Jag tror de fuskade, och inte gjorde en äkta Berliner currywurst rättvisa


Som ni ser så verkar det som jag är en shoppare iallafall... Gjorde några riktiga fynd faktiskt, t ex ett par Calvin Klein jeans som kostar ca 1500 för under 400 kronor! Designersolbrillor för halva priset, Niké piké tröjor för nästan halva priset. Laura hittade tyvärr inget direkt förutom de redan nämnda skorna, som dock var en pangsuccé (ein Knüller som tysken säger).

Allt som allt en bra dag. Vi avslutade kvällen med en trerätters meny på gourmetrestaurangen Die Spindel. Härliga och spännande smakupplevelser, högsta betyg. Har upptäckt att det tar ett par timmar att äta på en gourmetrestaurang, och att tre rätters meny egentligen betyder 5 rätter.


Inga kommentarer: